De ontdekking van oom Pieters kelder.

15 jaar…. en ik mocht een fles wijn uitzoeken in de kelder van oud-oom Pieter Sluis.

Wat ik daar zag, is ongetwijfeld de basis geworden voor mijn passie voor wijn.

In de kelder bevonden zich wijnen uit de jaren eind 40 tot de beginjaren 60. Dat dit allemaal drinkbare, dus goede wijnen bleken te zijn, was voor mij een enorme ontdekking.

Oom Pieter bleek een hele goede neus voor wijn te hebben. De kennismaking met zijn collectie wekte mijn belangstelling op. Ik las alle boeken van Wina Born, de enige die over wijn schreef het Nederland van de jaren 70.

Daarna hielp ik regelmatig bij de druivenoogst van Jacques Kohut in Couchey (Côte d’Or). Van nabij wilde ik zien hoe er gewerkt werd en de vinificatie in gang werd gezet. Uiteindelijk mocht ik zelf ook meehelpen bij dit proces. Een van mijn mooiste ervaringen was wel met blote benen de druivenschillen door de jonge wijn trappen (piger le vin). Een ambachtelijke klus waarbij je aan den lijve ervaart hoe een puur en natuurlijk product als wijn gemaakt wordt.

 De wijnen die ik inkocht vielen ook in de smaak bij anderen. En zo werd Ecluse Wijnen geboren. In 1994 besloot ik professioneel wijn in- en te verkopen. Mijn motto is in al die jaren nog steeds actueel: “de wijnen die ik verkoop, drink ik zelf ook graag”.

Opzoek naar de beste wijn.

Naast de opleiding SVEN 2 blijf ik op hoogte door veel te lezen over wijn. Toch leer ik het meest tijdens mijn reizen, als ik op zoek ga naar de betere wijnen. Op deze wijnreizen steek ik veel informatie op. Ik hoor, zie en proef; de beste manier om nieuwe wijnen te selecteren voor Ecluse.

Deze zoektocht brengt me naar wijngebieden in Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Portugal en Duitsland. In dit laatste land heb ik bijvoorbeeld het wijnhuis Korrell aan de Nahe leren kennen als leverancier van heerlijke wijnen van de Riesling druif. Dit wijngoed heeft een grote variatie aan wijnen en is al diverse generaties van vader op zoon gegaan.

Tot mijn persoonlijke favorieten behoren ook de Italiaanse wijnen uit Piëmonte.